Η οριοθέτηση συμπεριφοράς στα παιδιά

Η οριοθέτηση της συμπεριφοράς  βοηθά το παιδί να κατανοήσει τους κανόνες και τις προσδοκίες των γονέων του. Τα όρια μέσα στην οικογένεια είναι πολύ σημαντικά, καθώς καθορίζουν την ισορροπία της οικογένειας και τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη. Ωστόσο, συνιστούν τους πρώτους «κανόνες» που τίθονται στο παιδί πριν την έναρξη του σχολείου. Επίσης, η οριοθέτηση στο παιδί αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην συμπεριφορά του, καθώς θα συντελέσει στη διαμόρφωση των κοινωνικών και διαπροσωπικών του σχέσεων.

Όταν επιβάλλονται σταθερά όρια, τότε η ανατροφή του παιδιού γίνεται πιο εύκολη. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ισορροπημένα όρια αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, σε αντίθεση με αυτά που συμπεριφέρονται όπως τους αρέσει. Οι γονείς που είναι τρυφεροί και προστατευτικοί ανατρέφουν παιδιά με σταθερό χαρακτήρα και διαμορφωμένη προσωπικότητα. Μέσα σε μία οικογένεια που ενδυναμώνεται η ανεξαρτησία και ο αυθορμητισμός, τα μέλη της και κυρίως τα παιδιά αναπτύσσουν ισορροπημένες συμπεριφορές χωρίς ψυχοπαθολογία.

Πολλοί γονείς παραδέχονται πως η οριοθέτηση της συμπεριφοράς βοηθά στην ομαλή λειτουργία της οικογένειας και ειδικά στις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη. Εντούτοις, δυσκολεύονται να θέσουν όρια εξαιτίας πολλών παραγόντων. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς απουσιάζουν από το σπίτι λόγω εργασίας, με αποτέλεσμα να χάνουν την καθημερινή επαφή με το παιδί τους. Οι γονείς εκφράζουν την άποψη, πως λόγω αυτών των συνθηκών χάνουν πολύτιμο χρόνο με το παιδί τους και ειδικά στην οριοθέτηση των κανόνων. Ακόμα υποστηρίζουν, ότι πολλές φόρες η δυναμική που έχουν αναπτύξει εν τέλει ακυρώνεται, διότι υποκύπτουν στις επιθυμίες των παιδιών πράττοντας λανθασμένους χειρισμούς. Οι απόψεις των γονέων διίστανται, καθώς πολλοί θέλοντας να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους ότι έσφαλαν, αναγάγουν σε εξωτερικά αίτια τα λάθη τους, ώστε να δικαιολογήσουν τις λανθασμένες πρακτικές που ακολούθησαν. Αντίθετα, πολλοί γονείς παραδέχονται τα λάθη τους και μάλιστα υποστηρίζουν πως η αυτογνωσία και ευσυνειδησία της κατάστασης οδηγεί πάντα σε επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι γονείς χρειάζεται να ακολουθήσουν τακτικές πειθαρχίας, ώστε να επιτύχουν την οριοθέτηση της συμπεριφοράς. Αναλυτικότερα, πειθαρχία σημαίνει διδασκαλία και όχι τιμωρία. Οι γονείς χρειάζεται να έχουν σταθερές απόψεις σε πολύ σημαντικά εξελικτικά ζητήματα του παιδιού, όπως για παράδειγμα ενούρηση, νυχτερινός ύπνος, αυτοεξυπηρέτηση. Η ενισχυτική τιμωρία και όχι η απειλή κρίνεται αναγκαία στις σχέσεις των μελών. Κάθε γονιός θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις στα ενδοοικογενειακά ζητήματα, σεβόμενος τις επιθυμίες του παιδιού. Μια διαμάχη λύνεται πιο εύκολα με το διάλογο και με την ανταλλαγή της συγγνώμης. Μη διστάσετε να ζητήσετε συγγνώμη από το παιδί σας, με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται ο σεβασμός και του δίνετε το καλό παράδειγμα.

Επίσης, κάθε γονιός χρειάζεται να καταλάβει τις επιθυμίες του παιδιού, ώστε να επικοινωνήσει μαζί του. Συγκεκριμένα, προσπαθήστε να επαινέσετε το παιδί σας και αντιληφθείτε τι πραγματικά θέλει από εσάς και από το περιβάλλον του. Επιβραβεύεστε την σωστή συμπεριφορά και συνδιαμορφώστε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δυναμικές υγιής επικοινωνίας και συνεργασίας.

Δήμητρα Σαββιδάκη

Ψυχολόγος

Recent Posts
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας και κάποιος επιστημονικός συνεργάτης μας θα σας απαντήσει άμμεσα!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search